Skip to content

Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard….

Namasté!

Net een week terug van een bijzondere reis en vooral lange door India en langzaam land ik weer zachtjes op Hollandse bodem.
Mijn belevenissen en ervaringen van de laatste drie maanden zoemen nog  zinderend na in het hart.  Er waren kostbare ontmoetingen met Indiase mensen, verwonderlijke gesprekken die de westerse mind flink hebben opschud, nieuwe vriendschappen en soms pittige confrontaties met mijzelf en mijn lief.
Bovendien ben ik ongelofelijk verrast door de enthousiaste en lovende reacties op mijn reisposts van mijn virtuele medereizigers op onze speciale FaceBook reisgroep. Dank!

Veel van wat in de loop van de tijd vast was komen te zitten in mijn psychologische westerse ‘systeem’ is op de schop gegaan tijdens de reis. Ideeën, overtuigingen, uitgangspunten over hoe het hoort en zou moeten zijn. Weinig hield stand in Incredible India en ‘Holy cow!’, wat houdt mijn hart hiervan.
En natuurlijk zag ik ook schrikbarende situaties zoals bijvoorbeeld het milieu. Álles maar dan ook alles wordt uit het raampje van de trein gegooid. Vanuit de wagon zag ik vergezichten  over het landschap die zonder uitzondering begonnen met een dikke laag van plastic, afval, zooi en troep. En tot overmaat van ramp leegt de wagonschoonmaker zijn enorme en overvolle vuilniszakken met reizigersafval doodleuk vanuit de rijdende trein op het spoor en in de berm. Rampzalig!
Maar er was ook de andere kant: verbaasd en opgetogen was ik dat íedere aankoop op markt of in winkel in een gerecyceld soort grappig stofachtig tasje werd meegegeven in plaats van in plastic. Fijn!
De veilige ‘comfortzone’ is op alle fronten los gebruist, als een roestige bout & moer in zoete Coca-Cola.

Ik voel me opgeladen en ben immens geïnspireerd door dit land, haar sfeer, het water, de baba’s, bedelaars, daliths, Shiva, panditji’s, tilaks, guru’s, kleur & geur, curry, Ganesha, shanti, honden, seva, koeien, pauwen, treinen, tijgers, tempels, rama, ashrams, tuktuks, ghats, mantra, jungle, backwaters, strand, zee, zon en vooral de mensen.

Eén van mijn favoriete songteksten die op een rake manier voor mij de essentie van reizen verwoord is van Spinvis: ‘Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep, kom terug’
Ik zeg: Ga reizen! Naar verre oorden, naar landen die je nog niet kent en natuurlijk … naar de onontdekte gebieden in jezelf.


Tip voor een innerlijke trip

Heb je zin in een nieuw avontuur? Kom dan naar de 3-daagse Superego Intensive van 11 t/m 13  april as. Een unieke retraite waarin je dieper duikt in het superego en meer bewust wordt van zijn werking en invloed. Er zijn nog 4 plaatsen vrij.

Wat het superego is, hoe het werkt én je flink in de weg kan zitten, lees je hieronder:

Het superego

Van ongenode gast naar belangrijke bondgenoot

‘Het is bijna onmogelijk om er iets over te schrijven, dat kan ik helemaal niet’, denk ik.
Toch ga ik het doen, want deze gedachte is natuurlijk kul. En dit is dan gelijk een mooie voorbeeld van een superego-stem.

Wat is een superegostem?
Mijn hoofd zegt een ontmoedigende tekst. De rest van mij heeft er zin in en wil lekker aan de slag. ‘Ontmoedigende’ kan je trouwens net zo goed vervangen door ‘bemoedigende, bezorgde, aanmatigende, instemmende, enthousiasmerende, ridiculiserende’ en ga zo maar door. Het superego werkt oneindig door. En dat is maar goed ook.

Hoezo?
Een gezond ontwikkeld superego biedt richtlijnen om te kunnen oordelen. Zonder dat je het beseft, oefent het superego invloed uit op je gemoedstoestand, je gedrag en normen en dus op je keuzes. Op het moment dat je je kop boven het maaiveld steken, en voorbij geëigende paden bewegen, wordt je superego actief.

Wat is het superego?
Het is de interne instantie in je psyche die maakt dat je je op bepaalde momenten negatief of positief voelt over jezelf. Een actief superego kan als een aanval voelen en zo’n impact hebben dat je ogenblikkelijk terugkeert naar de veiligheid van je oude vertrouwde bewegingsruimte. Je superego fluit je terug en daar ben je je vaak niet eens van bewust.’Wie denk je wel dat je bent, doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’, is de stem van het superego.

Een evenwichtig of overdreven dominant superego
Gebeurt dit regelmatig, dan raakt de sjeu uit je leven en de lust om dingen uit te voeren neemt af. Als dit te lang duurt word je somber.
Een onevenwichtig superego komt tot uitdrukking in vage gevoelens ‘ik heb er geen zin in’, of ‘ik ben tevreden met mijn middelmatige baan/relatie, geen grote ambities voor mij’.

‘Volg en like’ je superego
Cliënten in mijn coachpraktijk ontdekken dat er een wereld te winnen valt wanneer ze het fenomeen superego leren kennen. Ze begrijpen beter hoe dun het fundament is van een onevenwichtig superego want in veel gevallen slaat ie de plank behoorlijk mis. Als een oude gebroken langspeelplaat fluistert het superego je inhoud in die ver over de mentale houdbaarheidsdatum heen is. Ten koste van jouw vitaliteit.

2-minuten testje
Doe ns een klein testje.
Ja… NU, dat is het beste moment
Beeld je in wat je op dit moment heel gelukkig zou maken. Dagje Spa-en met een vriend of vriendin. Een compleet nieuwe ‘career-move’. Die nieuwe jurk die naar je lonkte toen je gisteren langs een etalage liep. De meest begripvolle reactie die je je kunt voorstellen van je lief. Je hele tuin vol bloeiende bloemen. Meedoen met die waanzinnig leuke workshop in het buitenland…
Of
Geef aan jezelf toe wat je – als je heel eerlijk bent – op dit moment werkelijk nodig hebt. Een fijn afspraakje met een leuk mens, hulp bij je project, de hele dag in je eentje slenteren op het strand, uren niksen. Een telefoon om die afspraak af te zeggen waar je echt géén zin in hebt. Een megamooie goedbetalende werkopdracht. Support en aandacht van je vrienden, of…

Oké
Check nu ns de allereerste gedachte die op kwam toen je los ging met je verbeeldingskracht. En let op: het gaat razendsnel dus vertraag. Zeg dus nog een keertje hardop één van je wensen of behoeften en check je eerste gedachte.

Yep, dat is ‘m; je superego-stem! Zo maar vanuit het niets is ie er. Als een ongenode gast op je feest. Als een subtiele stoorzender op je wonderschone wensfrequentie. Zonder dat je het beseft, oefent je superego invloed uit op je gemoedstoestand, je gedrag en je keuzes.

Oke, ik volg je!
Wat nu?

Goed, wil je voller en vrijer in het leven staan, dan is samenwerken met deze bondgenoot cruciaal. Inhoudelijk heeft het superego je veel te vertellen over wie en wat je wél en niét bent. Dat onderzoek je in deze 3 dagen. Je maakt eenvoudiger keuzes en neemt de regie over je leven weer in eigen handen.

Door o.a. zelfonderzoek, ervaringsgerichte (creatieve) oefeningen en ademsessies groeit je kennis, acceptatie en bewustzijn. En dat brengt je plezier, ontspanning en rust in je leven. Meer weten?
Lees hier meer over de retraite.

Of meld je direct aan via info@dsac.nl. Welkom!

Met nieuwe inspiratie en veel zin start ik deze week weer met coaching en blaas ik komende intensives, workshops & intervisies kersvers leven in.

Heb je een vraag, dilemma of wil je ergens mee aan de slag, mail me dan op info@dsac.nl of bel me op 06 24 98 12 48, dan bespreken we het.  Je bent van harte welkom.

Graag tot ziens!

Hartelijke groet,

Daphne

Nieuwsbrief & agenda-update
direct in je mailbox?

Geef een reactie