Skip to content

Wat is Spiritualiteit van Vrouwen?

Wat is Spiritualiteit van Vrouwen?

oktober 2018

Ik val met de deur in huis.

Dit item gaat over Spiritualiteit van Vrouwen.

Eens, spiritualiteit is vaak ook in mijn beleving een beladen, vaag, soms tenenkrommend, graag misbruikt, stortplaats-voor-zweverige-heisa-achtig begrip. Reden te meer er in te duiken en over te schrijven.
Want hoe vaag en zweverig het ook klinkt, ik weet met heel mijn hart, onbetwist en faliekant: spiritualiteit zit verweven in mij en in mijn werk en workshops. Niet uitgesproken en overduidelijk. Wel subtiel en zijlings.

Vrouwen verzamelen zich meer dan ooit te voren. Ook om mij heen. Ze vormen een zichtbare, soms onzichtbare betrouwbare waardevolle kring in mijn leven. Voor support, inspiratie, wijsheid en vooral veel plezier! Op het moment dat ik er iets van denk te begrijpen of het probeer ‘vast te pakken’, valt het als los zand uit mijn handen. Prachtig vind ik dat: mijn hoofd is ‘lost’ en mijn hart is ‘found’ bij de vrouwen in mijn leven.

Je vraagt je wellicht af, wat maakt spiritualiteit van vrouwen anders dan elke andere vorm van spiritualiteit?
Zeker, spirituele ervaring en beoefening is niet gender-specifiek of exclusief. Veel mannen hebben dezelfde waarden en overtuigingen die kenmerkend zijn voor spiritualiteit van vrouwen. Maar geef toe: deze gemeenschappelijke waarden zijn vaak meer ‘vrouwelijk’ dan ‘mannelijk’ in onze cultuur.  En dikwijls geldt het in onze westerse cultuur vaker voor vrouwen dan voor mannen om deze overtuigingen te koesteren.

Spiritualiteit van vrouwen is geen georganiseerde religie. Er is geen hoofdkwartier of centraal aangestuurde organisatie. Er is geen afgesproken set van principes. Geen gevestigde orde en geschreven geloofsbelijdenis. Geen dogma.
Vrouwen zijn al jaren bezig met hun eigen spiritualiteit. Individueel maar vooral ook met andere vrouwen, met vriendinnen. In tempels of kerken. In vrouwencirkels, workshops specifiek op vrouwen gericht, op vrouwenfestivals. Via bijeenkomsten in de natuur en het internet.

Ondanks al onze verschillen, delen groepen en individuen die de spiritualiteit van vrouwen beoefenen, verschillende kerneigenschappen:

? We vormen een beweging van feest en vieren, niet van herstel. Onze ontwikkeling is zowel het ultieme doel als de weg naar het doel. Daarom is er zo’n verscheidenheid aan vormen van zelfontwikkeling, allemaal onder dezelfde paraplu. Dat wil zeggen verschillende dingen maken verschillende vrouwen machtig op een positieve manier.

? Onze spirituele beoefening is gegrond in onze ervaring en beleving. We focussen niet op een bepaalde theologie of logica. Wij bepalen zelf wat ‘Spirit’ voor ons betekent volgens onze eigen ervaring. Of dat nou kruiden telen is. Of ermee werken in de keuken, een luier verschonen, een presentatie geven of boodschappen doen in de fijnste winkel die je kent.

? We maken een buiging voor Moeder Aarde. Spiritualiteit van vrouwen leren om de natuurlijke ritmes van leven en natuur te begrijpen en te respecteren. We weten dat alles met elkaar verbonden is. Liggend op Moeder Aarde onder de volle maan, zwemmen in zee bij zonsopgang, het aanraken van een prachtige eik tijdens je boswandeling. Welke vorm het ook is, onze verbinding met de natuur herinnert ons aan ons plek in de wereld. Moeder Aarde domineren verschuift naar een liefdevolle realisatie van onze onderlinge afhankelijkheid en één-zijn met haar.

? We waarderen de schoonheid en wijsheid van ons lichaam. Bijna iedere vrouw kent of het gevoel van ontevredenheid en zelfs walging van haar eigen lichaam. Het voert te ver om het hoe en waarom hier uit te leggen. Belangrijker is dat Spiritualiteit van vrouwen vrouwen aanmoedigt om van hun lichaam te houden. Ongeacht welke maat, kleur, leeftijd en vorm. De boodschap is dat ons lichaam natuurlijk en goddelijk is en het verdient om voor gezorgd te worden en van gehouden te worden. We ontwaken steeds meer om te genieten van onze zintuigen door beweging, dans, massage en ander lichaamswerk. Het brengt ons thuis in onze zinnelijke werktuigen.

? We creëren onze eigen rituelen. Ze spelen een grote rol in spiritualiteit van vrouwen. Waarom? Omdat het een gevoel van community geeft en het ons verbindt met het goddelijke in onszelf. Niet anderen, maar wij besluiten wat ons kracht geeft, welke beweging ons laat gronden in ons lijf, wat ons sterk maakt. Deze rituelen hebben velen voorouders uit alle trradities: Native American, Buddhist, New Age, Shamanic, African, Taoist, Tantra, Hindoe, Aboriginals, Keltic en ga zo maar door. Een ritueel is een heilige daad die we creëren en uitvoeren ongeacht de omstandigheden. Het is krachtig voor ons op manieren die ons nooit door anderen kunnen worden opgelegd.

? Onze wegen zijn gelijkwaardig, spiritualiteit van vrouwen zijn bijna exclusief niet- hiërarchisch. Macht van vrouwen wordt ontvangen en uitgeoefend vanuit innerlijke kracht anders dan macht over iemand hebben. De voorzittersrol rouleert in vergaderingen omdat iedere vrouw de gelegenheid krijgt te leiden in haar unieke stijl. Zo worden alle leiderschapstijlen ervaren en gewaardeerd door de groep.

Het verlangen dichter bij jezelf te zijn en je verder te ontwikkelen in het leven – ook spiritueel – wordt ontegenzeggelijk wanneer je je volledige potentieel ontdekt. Hoe? Door er dagelijks mee bezig te zijn, je erin te verdiepen, het helemaal te leven en te delen met de mensen om je heen. Met je eigen vorm en in je eigen ritme.

Grote dank en een diepe buiging voor de vrouwen in mijn leven, live ontmoet of niet, die mij het geschenk geven van liefde, vrijheid, ontroering, inspiratie, wijsheid, lol, vuur en passie geven. 

Nieuwsbrief & agenda-update
direct in je mailbox?