Skip to content

Intervisie

Wat is intervisie?

Kort gezegd. Intervisie is dat je met collega’s of vakgenoten in een groep gaat zitten en elkaar adviseert en helpt bij werkvragen.

Knelpunten en problemen in het werk worden tijdens intervisie-bijeenkomsten behandeld waarbij optimaal geprofiteerd wordt van elkaars kennis en ervaring. Wel beschouwd is intervisie de perfecte gelegenheid om met een aantal collega’s een actuele vraag aan de kaak te stellen én met oplossingen de deur uit te gaan.

Waarom intervisie?

Samen ben je sterker en weet je meer. De hoeveelheid waardevolle kennis en ervaring binnen organisaties is enorm: je gaat te rade bij je collega’s en profiteert van de kennis en ervaring die al ‘in huis’ is waarbij je eigen oplossingsrichting uiteraard centraal staat.

Wat levert intervisie je op?

Intervisie leidt tot een groeistap in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling is beter weten wie je bent en hoe je jouw kwaliteiten het beste kunt inzetten, en professionele ontwikkeling gaat over beter worden in je vak. Persoonlijke ontwikkeling en professioneler worden gaan bij intervisie hand in hand.
Intervisie zorgt ervoor dat je door de bril van anderen naar je eigen problemen kijkt en daardoor tot andere inzichten kunt komen. Luisteren en doorvragen zijn van essentieel belang tijdens de bijeenkomsten zodat je zult merken dat je hier steeds vaardiger in wordt.

Wat nog meer? Het krachtige gevoel dat je met elkaar meer in huis hebt dan je misschien oorspronkelijk dacht en dat levert een versterkt teamgevoel op. Dát stimuleert dat je je collega’s ook in de praktijk opzoekt, consulteert en feedback geeft op elkaars werk.

Opdrachtgevers zijn o.a. Boskalis Nederland, Politie, Ministerie van Defensie.

De voordelen op een rij

  • benutten van direct bruikbare kennis en in te zetten oplossingen
  • bewuster worden van je communicatieve vaardigheden
  • beter leren observeren
  • collega’s leren begrijpen en waarderen
  • vergroten van je zelfkennis en zelfvertrouwen
  • een gezonde balans vinden in het werk

Hoe ziet intervisie eruit?

Intervisie houdt in dat collega’s of vakgenoten geregeld bij elkaar komen om op gestructureerde wijze problemen te bespreken. Bij toerbeurt mag iemand een bepaald onderwerp of probleem in brengen waar de anderen op kunnen reageren. De diversiteit van de gegeven reacties is zeer waardevol omdat ieder immers vanuit zijn eigen context en werksituatie reageert.

Wat maakt intervisie zo waardevol?

Het samen met anderen naar oplossingen zoeken geeft veel energie en verbinding. Het is uitermate prettig om te ervaren dat anderen naar jouw mening luisteren en er ook wat aan hebben. Tijdens intervisie komt iedereen aan het woord en vinden er geen waardeoordelen plaats. Vertrouwelijkheid en een respectvolle houding zijn dan ook afspraken die tijdens de bijeenkomsten gemaakt worden.

Als ervaren intervisiebegeleider leg ik de gekozen intervisiemethode uit, bewaak de tijd en intervisiestructuur en creëer ik samen met de deelnemers een prettige en constructieve sfeer waarin gewerkt kan worden.

Heb je interesse en wil je meer weten over de mogelijkheden van intervisie, stuur mij een bericht of vraag via het contactformulier. Je kunt mij ook direct bellen op 06 24 98 12 48. Ik kijk er naar uit om kennis te maken en de mogelijkheden te bespreken.

foto Dylan Gilles by Unsplash